Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 9 záznamů.  Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Izolace a charakterizace přírodních beta-glukanů
Ratsilouskaya, Lizaveta ; Hoová, Julie (oponent) ; Márová, Ivana (vedoucí práce)
Bakalářská práce se zabývá charakterizací přírodních beta-glukanů a dalších aktivních látek izolovaných z makrořas a kvasinek. Použité vzorky makrořas se od sebe liší pigmentem, původem a metodou extrakce. Teoretická část se zaměřuje na druhy mořských řas a kvasinek, na beta-glukany, jejich zdroje a biologické účinky, dále na další biologicky aktivní látky (jako jsou např.: polyfenoly a antioxidanty) a nakonec na metody stanovení těchto biologicky aktivních látek. V praktické časti byly analyzovány vzorky vybraných makrořas, konkrétně vzorky Arame, Nori, Kombu, Wakame, Hijiki a Spaghetti. V práci byly připraveny vodné, ethanolové a acetonové extrakty těchto řas. Vodné extrakty byly použity pro spektrofotometrické stanovení fenolyckých látek, flavonoidů a antioxidační aktivity metodou ABTS. Ethanolové a acetonové extrakty zmíněných makrořas byly použity pro spektrofotometrické stanovení obsahu celkového chlorofylu a karotenoidů. Součásti práce byla také analýza obsahu beta-glukanů u makrořas a kvasinky R. toruloides. Vysoký obsah beta-glukanů měly řasy Arame a Nori a kvasinky R. toruloides. Obsah beta-glukanů byl v případě ostatních makrořas velice nízký.
Izolace a charakterizace přírodních beta-glukanů
Ratsilouskaya, Lizaveta ; Hoová, Julie (oponent) ; Márová, Ivana (vedoucí práce)
Bakalářská práce se zabývá charakterizací přírodních beta-glukanů a dalších aktivních látek izolovaných z makrořas a kvasinek. Použité vzorky makrořas se od sebe liší pigmentem, původem a metodou extrakce. Teoretická část se zaměřuje na druhy mořských řas a kvasinek, na beta-glukany, jejich zdroje a biologické účinky, dále na další biologicky aktivní látky (jako jsou např.: polyfenoly a antioxidanty) a nakonec na metody stanovení těchto biologicky aktivních látek. V praktické časti byly analyzovány vzorky vybraných makrořas, konkrétně vzorky Arame, Nori, Kombu, Wakame, Hijiki a Spaghetti. V práci byly připraveny vodné, ethanolové a acetonové extrakty těchto řas. Vodné extrakty byly použity pro spektrofotometrické stanovení fenolyckých látek, flavonoidů a antioxidační aktivity metodou ABTS. Ethanolové a acetonové extrakty zmíněných makrořas byly použity pro spektrofotometrické stanovení obsahu celkového chlorofylu a karotenoidů. Součásti práce byla také analýza obsahu beta-glukanů u makrořas a kvasinky R. toruloides. Vysoký obsah beta-glukanů měly řasy Arame a Nori a kvasinky R. toruloides. Obsah beta-glukanů byl v případě ostatních makrořas velice nízký.
Utilization of algae in the food industry
Patloková, Kateřina
Bakalářská práce s názvem Využití řas v potravinářském průmyslu je primárně zaměřena na charakteristiku a systematickou klasifikaci všech významných druhů cyanobakterií (sinic), mikrořas a makrořas, které mohou být běžně konzumovány v čerstvé podobě nebo kulinářsky zpracovány do různých pokrmů. Řasy jsou také navíc významným zdrojem mnoha látek často využívaných v potravinářském průmyslu. Proto jsou do druhé části literárního přehledu zahrnuty kapitoly o dalším použití jako je extrakce hydrokoloidů, získávání nutričních látek nebo přírodních barviv. V práci se zároveň snažím informovat čtenáře o alternativních způsobech zdravého a ekologicky udržitelného stravování předložením mnoha záznamů o příznivých zdravotních účincích řas. Všechny vědecké názvy rostlin používané v této práci jsou převzaty z taxonomického konceptu, které v roce 2015 publikoval Ruggiero a kol a současně z celosvětové elektronické publikace získané ze Světového registru mořských druhů (Guiry & Guiry, 2019). Práce je završením mého studia v Norsku v roce 2017, které značně obohatilo mé znalosti v oboru produkce řas.
Využití řas v prevenci a terapii průjmových onemocnění selat
Makovičková, Adéla
Cílem diplomové práce bylo zkoumat vliv přípravku SeaGut vyrobeného z mořských řas na prevenci a léčbu průjmových onemocnění u sajících selat. V rámci experimentu bylo hodnoceno celkem 8 turnusů selat (4 v kontrole a 4 v pokusu). V kontrole bylo použito standardní ošetření selat po porodu antikokcidikem s účinnou látkou toltrazuril. Léčba případných průjmů probíhala pomocí antibiotika amoxicilin. Pokusná skupina měla nahrazené jak antikokcidikum, tak antibiotikum pastou SeaGut. Zároveň bylo selatům pokusné skupiny zkrmováno minerální krmivo obsahující bentonit a zeolit. Během pokusu byl zdravotní stav selat pravidelně sledován a výskyt průjmů evidován. Výsledky byly mezi skupinami statisticky porovnány. U selat v pokusné skupině se průjmy objevily v průměru 16. den, což je dříve než v kontrole (20. den). Bylo jich ale průkazně méně, stejně tak i množství recidivujících průjmů. Množství úhynů v pokusné skupině bylo nižší, avšak tento parametr nebyl statisticky průkazný (P > 0,05). Preventivní a terapeutické použití přípravků s obsahem řas vedlo k průkazně lepším výsledkům v léčbě průjmových onemocnění selat (P < 0,05). Experiment prokázal vhodnost použití přípravku SeaGut v prevenci a terapii průjmových onemocnění selat jako alternativy k preventivnímu použití antikokcidika a terapeutického použití antibiotik.
Využití pomocných přípravků na vybrané modelové kultuře zeleniny
Kořínek, Jaroslav
Předkládaná práce na téma využití pomocných přípravků na vybrané modelové kultuře zeleniny se zabývá především hodnocením účinnosti jednotlivých přípravků či jejich kombinací na výnos. Z morfologických parametrů byly hodnoceny: hmotnost nadzemní části, hmotnost bulvy, hmotnost kořene, délka listové plochy, šířka listové plochy, výška a průměr bulvy. Z hlediska obsahových látek byl hodnocen obsah: sušiny, kyseliny askorbové, karotenoidů, vlákniny, minerálních látek (draslíku, sodíku, vápníku a hořčíku), flavonoidů a fenolických látek, obsah refraktometrické sušiny a celková antioxidační kapacita. Dále hodnotí ekonomické náklady na přípravky, pro jedno ošetření. Čtenáři je tak předkládán stručný popis účinnosti jednotlivých přípravků a porovnání finanční náročnosti jednotlivých opatření.
Vliv organické výživy s využitím mořských řas na výnos brambor
Florianová, Viola
Teoretická část předložené bakalářské práce shrnuje některé základní poznatky o pěstování a hnojení brambor. V praktické části byl hodnocen vliv několika přípravků na bázi mořských řas (AlgaSoil, Alga 300, SoftGuard, CaBoron, ProBoron, Rootmost) na výnos dvou odrůd brambor s různou délkou vegetační doby polorané Arlet a velmi rané Dicolory. Maloparcelní polní pokus byl založen v dubnu 2015 na pokusné stanici Mendelovy univerzity v Žabčicích u Brna. Dosažené výsledky byly ovlivněny nepříznivým průběhem počasí, zejména suchem na počátku tuberizace. Nebylo tedy zaznamenáno žádné statisticky významné ovlivnění výnosu. K mírnému, ale statisticky neprůkaznému navýšení (o 4 %) došlo v případě hnojení odrůdy Dicolora přípravkem AlgaSoil. Získané výsledky je proto potřeba ověřit v dalších letech.
Biopaliva z vodních řas
Vobecká, Kateřina ; Tesařová, Eva (vedoucí práce) ; Křížek, Tomáš (oponent)
Tato bakalářská práce je zaměřena na obnovitelné zdroje energie konkrétně na biopaliva vyrobená z vodních řas. V úvodu se zabývá legislativními opatřeními, která s biopalivy souvisí, ať už v rámci Evropské unie, nebo v České republice a dále popisuje řasy jako takové a technologii jejich kultivace v podlouhlých nádržích a fotobioreaktorech. Na kultivaci řas přímo navazuje výroba biopaliv jako například bionafty a bioethanolu, a dalších hodnotných produktů, která je diskutována v poslední části této práce.
Listová výživa ve vinohradu
Kreisinger, Kateřina
Diplomová práce popisuje testování vodorozpustného hnojiva připraveného společností Fosfa, a.s. na odrůdě Chardonnay pěstované na vinici v Mostě-Čepirozích. Hnojivo bylo připraveno ve třech variantách jako čisté hnojivo obsahující makroprvky N, P, K, Mg a S a mikroprvky Fe, Cu, Zn, B a Mo. Do druhé varianty byly přidány výtažky z mořských řas, ve třetí bylo smáčedlo a ve čtvrté byly všechny tři složky dohromady. Na jaře před aplikací hnojiva byl proveden půdní rozbor. Celkem bylo provedeno pět postřiků na list. Ve stadiu zaměkání hroznů byly odebrány listy k analytickému rozboru. Byla hodnocena účinnost hnojiva a jeho schopnost proniknout do listů. Ve stádiu plné zralosti hroznů byly hodnoceny uvologické charakteristiky. Ze sklizených hroznů byly odebrány vzorky pro rozbor moštu. Byly stanoveny analytické hodnoty: obsah titrovatelných kyselin, cukernatost, pH a obsah asimilovatelného dusíku. Jednotlivé varianty byly porovnány s variantou kontrolní bez postřiku na list. Jako nejlepší byla vyhodnocena varianta vodorozpustné hnojivo se smáčedlem, v níž byly dosaženy nejlepší výsledky z hlediska analýzy listů, zvýšení cukernatosti, snížení kyselin a zvýšení obsahu asimilovatelného dusíku. Nebyly pozorovány rozdíly ve zdravotním stavu rostlin ani v uvologických charakteristikách jednotlivých variant. Vliv výtažků z mořských řas na kvalitu hroznů nebyl zaznamenán. Kvalita hroznů byla silně ovlivněna nadměrnými srážkami v době dozrávání a hrozny byly napadeny plísní šedou.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.